Fra TinyERP over OpenERP til Odoo

I 2005 begyndte Fabien Pinckaers at udvikle TinyERP, der var hans første version af det, der nu hedder Odoo. TinyERP navnet holdt kun indtil 2008, hvor produktet blev omdøbt til OpenERP. OpenERP navnet signalerede to ting; at der var tale om et open source produkt og at det var inden for ERP området.
Relationen til open source har været en drivende faktor for Fabien Pinckaers gennem hele produktets udvikling. Kombinationen af at være en stærk leverandør, der samtidig har et stort og produktivt community var en central idé bag udviklingen.

Efter at OpenERP i årene 2007 til 2011 var Belgiens hurtigst voksende selskab med en omsætningsvækst på ikke mindre end 1549% tog ambitionerne endnu mere fart og OpenERP blev en global virksomhed.
I 2014 var det vigtigt at repositionere OpenERP til ikke ”kun” at være et ERP-produkt, men derimod en produktsuite, der dækkede en langt større palette af virksomhedsapplikationer end et normalt ERP-system gør. Odoo findes i dag i en Enterprise version, der er en betalingsversion, der indeholder et komplet setup af apps og en Communityversion, der er en fuld funktionel og gratis version af Odoo.

Hvorfor navnet Odoo?

Odoo har igennem en årrække udviklet en stærk ERP-motor, der er fundament for en meget lang række af andre og vigtige virksomhedsapplikationer. I første færd, tilbage i 2014, var der specielt tale om CMS og eCommerce, en Point of Sale løsning og en integrerede Business Intelligence motor. I dag består den samlede business suite, som Odoo præsenterer det, af mere end 40 forskellige grundlæggende applikationer. Hertil kommer et omfattende udviklingsarbejde fra Odoo’s community. På tidspunktet hvor dette indlæg skrives, er der i alt 24755 apps udviklet af tredjepart. Dette skifte fra af være et mere traditionelt ERP-system til at være et omfattende modulbaseret managementsystem, der ligger i skyen, gav anledning til at finde et nyt navn. Navnet blev Odoo og i et blogindlæg fra Fabien Pinckaers siger han, at navnet ikke har en betydning. Nogle har spekuleret i om det er et acrynom for On Demand Open Object fordi Open object tidligere var et Open ERP-framework, men det anvendes ikke mere. Der var også spekulationer/analyser af, hvad det betød for en ERP-virksomheds værdiansættelse at have ”O’er” i sit navn. Men umiddelbart ligner Odoo navnet et resultat af en lang brainstorm, hvor man er endt med at kunne lide navnet.